Ett perfekt smycke är något många strävar efter och det finns flera faktorer som bidrar till att ett smycke känns perfekt. Vi på Acediamonds finns vid din sida i sökandet efter det perfekta smycket, där en stor bidragande faktor är diamantens fyra C:n.

Karat

Vikten eller storleken på en diamant mäts i karat (ct.).

En karat väger 1/5 gram och är uppdelad i 100 poäng, så en diamant som väger 1,07 ct. kallas "en karat och sju poäng."

Till exempel,

  • 0,75 karat = 75 poäng
  • 1/2 karat = 50 poäng
  • 1/4 karat = 25 poäng

 När diamanter bryts upptäcks stora ädelstenar mycket mer sällan än små, vilket gör stora diamanter mycket mer värdefulla.

Diamantpriserna stiger exponentiellt med karatvikten. Så en 2-karats diamant av en viss kvalitet är alltid värd mer än två 1-karats diamanter av samma kvalitet.

 

Färg

De flesta diamanter av ädelstenskvalitet som används i smycken varierar i nyans från helt färglösa ner till en synlig gul eller brun nyans.

De sällsynta och dyraste är diamanter i det färglösa intervallet graderade D,E och F på en skala som går ner till Z. 


Klarhet

Eftersom diamanter bildas under extrem värme och tryck, är inre och yttre egenskaper vanliga. Dessa egenskaper hjälper gemologer att separera naturliga diamanter från syntetmaterial och simulanter och identifiera enskilda stenar.

Det finns två typer av klarhetsegenskaper: inneslutningar och fläckar. För att gradera en diamants klarhet är det nödvändigt att observera antalet och arten av stenens yttre och inre egenskaper, såväl som deras storlek och position.

Cut

Medan naturen bestämde färgen och klarheten hos en naturlig diamant, är människan ansvarig för skärkvaliteten som gör den till liv. Planeringen, proportionerna, skärprecisionen och detaljerna i finishen avgör hur briljant, spridd och glittrande diamanten kommer att bli. Om skärfaktorerna under människans kontroll inte är optimerade, kan diamantens utseende påverkas negativt.

Diamantfacettering har förändrats över tiden, särskilt som belysningen har utvecklats. Det finns många former och skärstilar, alla med olika visuella egenskaper. Den mest populära diamanten i den moderna elektriska belysningens tidevarv är Round Brilliant.När en ljusstråle vidrör ytan reflekteras en del av den tillbaka . Detta kallas extern refraktion. Resten av strålen penetrerar stenen och rör sig genom den. Detta är känt som refraktion. Den del av strålen som reflekteras tillbaka till ytan går ut, uppdelad i spektrala färger i en prismaliknande effekt. Detta är känt som dispersion. Alla dessa element bidrar till utseendet på en diamant.Element av diamantskönhet kan beskrivas som briljans (allt ljus återgår till ögat) , spridning eller "eld" (sett som vitt ljus bryts upp i spektrala färger), kontrastmönster (kontrasterande ljusa och mörka områden skapade av betraktarens reflektion) och scintillation eller "gnistra" (sett som diamanten, ljuskällan eller betraktaren flytta). Dessa egenskaper kombineras för att skapa liv för diamanten och hur den reagerar på belysning och miljö.